Motivație

  • Conform standardului „EN 61000-3-2” nu există reglementări cu privire la factorul de putere și nivelul de armonici pentru consumatori electronici de uz general sub 75 [W] și pentru dispozitivele electronice de iluminat sub 25 [W]. Aici se încadrează corpurile de iluminat cu LED și lămpile fluorescente compacte. Alte tipuri de consumatori cu puteri sub 75 [W] sunt încărcătoarele bateriilor de telefoane, camere foto-video și tablete, monitoarele LCD cu LED ale calculatoarelor, televizoare LCD cu LED la diagonale reduse, circuite de alimentare pentru rame foto digitale, laptopuri, echipamente de transmitere a datelor (hub, switch, router), precum și echipamentele „home entertainment” (DVD/Blue Ray Playere, Sisteme Audio Hi-Fi, Console jocuri, etc.). Astfel, conform raportului: „Energy Efficiency Status Raport 2012” realizat de J.R.C. (Joint Research Centre - European Commission) , aproximativ 32 [%] din consumatorii unui spațiu locativ sunt consumatori electronici, consumatori de mică putere ce pot fi sub limitele normativelor aflate în vigoare. Procentul poate crește dacă sunt luate în calcul și sursele electronice de alimentare a sistemelor de control pentru anumite echipamente electrocasnice modern.

 

  • Prin faptul că acești consumatori nu sunt reglementați, factorul de putere al acestora este de cele mai multe ori de aprox. 0.5 - 0.6, iar nivelul distorsiunilor armonice totale depășește 80 [%]. Utilizarea din ce în ce mai largă a dispozitivelor de putere redusa poate fi unul din motivele pentru care, în realitate, în interiorul rețelelor publice de 230 [V c.a.], forma tensiunii este puternic deformată. Un consumator neliniar sau, mai precis, un grup de consumatori neliniari asemănători, poate afecta calitatea energiei electrice și poate duce la un comportament neadecvat, defectarea ori îmbătrânirea prematură a unui alt echipament aflat în vecinătatea acestuia. Astfel, calitatea energiei electrice la nivelul consumatorului este foarte importantă.

 

  • Prezentul proiect de cercetare vine cu o soluție la problemele enumerate anterior. Astfel, în cadrul proiectului urmează a fi cercetat / dezvoltat un circuit electronic cu factor de putere ridicat adaptat la aplicații de putere mică.
    Prin implementarea pe scară largă a unui astfel de circuit s-ar putea rezolva, cel puțin parțial, problemele existente în rețelele publice de alimentare cu 230 [V] unde soluțiile clasice de compensare sunt greu de implementat deoarece există un mare număr de consumatori independenţi, regimul de funcţionare al consumatorilor se schimbă în mod foarte dinamic şi nu în ultimul rând nu se acoperă cheltuielile legate investiţie.